Nehéz túrák


   Lentről a likból

-        Likas -   túra   vagy jelzésen,  a nagy  szintkülönbségre   való tekintettel  a túra a Pongrác  tetőről  indul , követi a gerincjelzést  a kék ponttal jelzett letérőig , ahonnan kezdődik  a kapaszkodó a likas  csúcsára , ahol egy gyönyörű  aknabarlang is található . A lejövetel  a Gyilkos tóhoz a Cohárd patakmentén történik  .De ezt fordítva is meg csinálhatjuk A túra kb. 4-5 óra

 

-      Feketehagymás - Túra  jelzésen -   Gyilkos-tó üdülőtelep (970 m), Gyilkos-nyak (1250 m), Kerek-rét, Válus-puszta, Veres-Bükk nyaka (1240 m), Veres-Bükk pusztája, Száraz-tók (1495 m), Fekete-Hagymás csúcsa (1774 m) alatt, Berszán-puszta (1530 m), Fehér-mez? turisztikai csomópontja (1452 m) .kb 4-5 óra 


Pongrác tető-  Fehérmező - Nagyhagymás - Egyeskő a túra jelzésen kb   5-6 óra


-     A Pongrác tetőről indulunk el, negyedórás kapaszkodó után a Lóduj nyereg esztenája közelébe érünk,
Rövid sima szakasz következik , majd kivágott erdő mellett megy az utunk a Meggyes csúcs felé. Másfél kilométer megtétele után az út balra kanyarodik el és keleti irányba indul neki a Ló-havasnak.
Nyolcszáz méteres menetelés után érjük el a Ló-havas pusztáját, ahol a Ló-havas csúcsa alatt a jelzés újból dél felé fordul, rövidesen véget ér.   Másfél kilométeres kapaszkodó után a Csofronka tisztásának a forrása mellett találjuk magunkat. Elhagyva a Csofronka tisztását, kétszáz méter  után nemsokára a Tunzéria nyereg tisztására érünk . 650 méter gyaloglás  után elérünk a Fehér mező turisztikai csomópontjához..
A Fehér-mező turisztikai gócpontját jelentő kiszáradt fától kelet felé folytatjuk az utunkat, egy bővizű karsztforrást találva , azután köves kaptatón felfele ível a Fehér mező felső felének mészkő platójára.
A mészkőplatót déli irányban szeljük át, utunkat a piros sáv jelzés határozza meg, látszólagosan a Danciás-tető felé tartva a turistaösvény fokozatosan emelkedni kezd.. Ez az útvonal legnagyobb emelkedője, amely a Danciás és Nagyhagymás közötti Báránnyakban végződik. A nyeregből csodálatos kilátás nyílik a Kisbékás völgyére .
A Bárány-nyaktól kb. 500 métert még a Bárányvész irtásán halad el a jelzés, . A 600 méteres erdőfolt után közelítjük meg legjobban a sziklafal peremét, ahonnan kilátás nyílik az Olt-völgyére, valamint a Vaslábi-hegycsoportra. . Rövidesen a Nagy-patak és Lázár-patak vízrendszerét elhatároló kurmatura nyeregbe ereszkedünk le.

 Fottó : Burján Sándor